Sök
  • emelieeliasson

Känslor

Våra känslor är värdefulla. De berättar så mycket för oss och visar oss vad vi mår bra eller mindre bra av. Känslor stora, små, instängda eller uttrycksfulla. Oavsett så finns dom alltid inom oss.


Om vi försöker stänga av dem, låtsas som de inte finns och försöker fly från dem, så kommer de ändå ofta fram i olika uttryck till slut men på oanade sätt och ibland inte i så önskvärda former.


Hur är det för dig idag? Hur upplever du kontakten med dina känslor? Är de nära eller långt borta?

Att lyssna till sina känslor, att ge dem utrymme och tid att få höras men också kännas. Kanske har vi tappat kontakten med våra känslor och slutat lyssna på dem. Eller kanske har vi aldrig fått rätt förutsättningar för att börja lyssna till dem. Min uppfattning är att när vi försöker stänga av våra känslor så blir det mindre uttryck av oss själva och mer försök till kontroll av oss själva och livet runt omkring.

Ger du dina känslor den plats de behöver?

I livet utsätts vi för utmanande perioder. Det är lätt att tappa bort våra känslor i situationer som vi upplever pressande och skrämmande. Då vår hjärna och kropp är väl sammankopplade, så signalerar vår kropp om vi pressar oss själva och inte lyssnar till våra känslor. Det kan påverka vår andning, är andetagen kortare, mer ytliga? Eller kanske upplever vi ömhet eller spänningar i våra muskler och leder.

Lyssna en kort stund till dig själv. Hur mår din kropp idag? Upptäcker du några signaler?

Vad händer om vi börjar lyssna till vad som pågår inom oss? Genom att ge våra känslor uppmärksamhet så ger vi oss möjlighet att titta på, uppleva och acceptera känslor så som oro, rädsla, ensamhet, sorg.

Stanna upp en stund och lyssna till din kropp och till vilka känslor som finns hos dig just nu?

När vi tar kontakt med våra känslor och låter dem få sin rätta plats, när tårarna får möta våra kinder och vår kropp får slappna av. Då uppstår något vackert -ärlighet och kärlek.
5 visningar
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon

© 2020 by TerapeutEmelie